Voordelen infrarood verwarming

Het verwarmen van het gehele luchtvolume tot de gewenste temperatuur is dankzij de aanzienlijke inbreng van de stralingstemperatuur niet nodig. Dat bespaart overduidelijk waardevolle energie. Vanwege de lagere luchttemperatuur ontstaan ook kleinere verschillen tussen binnen- en buitenluchttemperatuur, waardoor in gelijke mate de transmissieverliezen worden teruggebracht. Zo worden niet alleen de energie- en daarmee de exploitatiekosten aanzienlijk teruggebracht, maar het verbetert ook de warmtebeleving bij de mensen aanzienlijk.

Stralingswarmte
Bij stralingsverwarming is er sprake van directe warmteoverdracht. De gevoelstemperatuur is dus hoger dan de temperatuur van de lucht. Voor eenzelfde behaaglijkheid kan de luchttemperatuur bij stralingsverwarming dus beduidend lager zijn dan bij convectieverwarming(4 tot 5 graden). Omdat zowel het transmissieverlies, evenals het ventilatieverlies van het gebouw door deze luchttemperatuur bepaald wordt, is het duidelijk dat stralingsverwarming zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. Hierdoor kunnen complete installaties vaak in 2 a 3 jaar worden terugverdiend aan de hand van alleen de energiekosten.

Afhankelijk van het eerder aangelegd verwarmingssysteem en de eigenschappen van het gebouw kunnen energie en kosten besparingen oplopen 50% in het geval van een verwarminisysteem renovatie. Tevens worden er bij nieuwbouw ook aanzienlijke energiekostenbesparingen behaald.

Warmte en de mens:
Afhankelijk van zijn of haar arbeidsprestatie ontwikkelt ieder mens warmte, variƫrend van 0,76 kW/h gedurende de nachtrust tot 4,65 kW/h bij zware lichamelijke arbeid. Deze door energie opgewekte warmte wordt afgevoerd door:

  • Ademhaling 12%
  • Verdamping langs de huid 18%
  • Convectie 20%
  • Straling 50%


Bedraagt het warmteverlies meer dan de warmteontwikkeling dan ervaart men dit als koude. Dit verschil kan gecompenseerd worden door het verhogen van de luchttemperatuur (convectie- of luchtverwarming) of door het toepassen van stralingswarmte.De luchttemperatuur kan hierbij aanzienlijk lager zijn dan de gevoelstemperatuur. Het voordeel hiervan is dat men dus minder energie hoeft te gebruiken om een aangenaam gevoel te bewerkstelligen.

Bel of email ons voor een vrijblijvend advies en offerte.
Holland Infrarood Techniek
Zaadmarkt 7
1681PD Zwaagdijk (N-H)
Tel:++31(0)228-512233
Email: info@hollandinfraroodtechniek.nl


Trainingen

Met ingang van januari 2019 biedt Holland Infrarood Techniek trainingen aan architecten, aannemers, adviesbureaus en installateurs op het gebied van.... 

Trainingen
Lees meer

Adviescentrum

Holland Infrarood Techniek beschikt over een functioneel adviescentrum en nodigt belanghebbende uit om kennis te maken met de wereld van infraroodverwarming.

Adviescentrum
Lees meer