Inloggen & bestellen

Bedrijfsmatig bestellen of dealer worden? Klik dan hier om uw bedrijf aan te melden.

product(en)

Infrarood vs convectie

Convectie verwarmen

De bekendste vormen van convectieverwarming zijn centrale- en luchtverwarming. In dit geval vind de warmteoverdracht dan plaats door middel het medium lucht. Bij deze manier van verwarmen dient voor een aangenaam comfort de luchttemperatuur in de gehele ruimte te worden verhoogd.

Zoals wij weten wil warme lucht opstijgen. Hierdoor kunnen tussen vloer en plafond enorme gevoelstemperaturen kunnen optreden. Ook komt er met de toepassing van convectie en luchtverwarming een luchtstroom op gang. De warme lucht verplaatst zich dan langs koude objecten, waaronder wanden, en neemt deze koude mee. Het effect hiervan is dat door de verplaatsing van deze luchtstroom langs lichaam en objecten men langer dan noodzakelijk koude kan ondervinden.

Minder rendement door verhoogd energieverlies

Een ander bijkomend nadeel van convectiewarmte in bijvoorbeeld oudere woningen of bedrijfspanden is dat deze absoluut niet luchtdicht gebouwd zijn waardoor, behoudens energieverlies middels raampartijen, wanden en daken, er veel energie verloren gaat middels slecht aansluitende gevel, wand, dak en kozijnelementen.

Infrarood verwarmen

In het geval van het toepassen van stralingswarmte (infraroodwarmte) wordt er geen luchtstroom op gang gebracht. Het stralingslichaam (paneel - straler) wordt doormiddel van een IR opwekker in het stralingslichaam elektrisch gevoed waarna deze elektromagnetische golven afgeeft welke worden overgedragen op de huid waarvan de moleculen in beweging worden gebracht en wij als warmte ervaren. Ook de moleculen van vaste objecten komen bij aanraking van stralingswarmte in beweging en voelen bij aanraken dan ook warm aan. Het voorgaande afhankelijk van de hoeveelheid energie er door het object kan worden aangenomen.

Hoger rendement door beperkt energieverlies

Bij stralingsverwarming is er sprake van directe warmteoverdracht. De gevoelstemperatuur is hoger dan de temperatuur van de lucht. Voor eenzelfde behaaglijkheid kan de luchttemperatuur bij stralingsverwarming dus beduidend lager zijn dan bij convectieverwarming, soms wel 4-5 graden. Omdat zowel het transmissieverlies, evenals het ventilatieverlies van het gebouw door deze luchttemperatuur bepaald wordt, is het duidelijk dat stralingsverwarming niet alleen zorgt voor een sneller bereikt comfort maar ook een aanzienlijke energiebesparing. Hierdoor kunnen in sommige gevallen complete installaties aan de hand van de energiekosten soms in 3-5 jaar worden terugverdiend .


Terrasverwarming

Voor professionele en particuliere terrassen bieden wij een ruim assortiment hoogwaardige elektrische en gasgestookte terrasverwarming.

Terrasverwarming
Lees meer

IR Halverwarming

Hallen, loodsen of werkplekken, verwarmen d.m.v. korte golf infrarood heeft ongekende voordelen. U verwarmd alleen de plekken waar noodzakelijk.

IR Halverwarming
Lees meer